Всесвітній день мозку

Здоров’я мозку є життєво важливим для психічного, соціального та фізичного благополуччя. Тому цьогорічний Всесвітній день мозку присвячено «Здоров’я мозку для всіх», оскільки наш мозок продовжує страждати від пандемій, війн, зміни клімату та безлічі захворювань, які впливають на існування людини в усьому світі.
Попри усі наукові відкриття та прогрес медицини, мозок та деякі процеси його роботи, залишаються загадкою і по сьогодні. Мозок — це свого роду командний центр, який забезпечує роботу усіх інших органів. Вважається, що в мозку людини близько ста мільярдів нейронів. Якщо скласти їх довжину, то ми отримаємо відстань еквівалентну подорожі навколо Землі чотири рази поспіль. Між цими нейронами існує близько десяти трильйонів зв’язків, які допомагають нам читати, писати, дивитися, вчитися, планувати, думати, відчувати, рухатися та вирішувати проблеми щодня.
Людський мозок має досить скромну вагу. На його частку припадає лише близько 2% від маси тіла людини. Однак при цьому мозок залишається найбільшим споживачем енергії в нашому організмі. Мозок утилізує приблизно 100 грамів глюкози на день. Це 20% від її загального добового вмісту в сироватці крові.
Нині встановлено десятки факторів, що впливають на мозок людини та можуть викликати серйозні відхилення в його роботі, що своєю чергою може вплинути на темперамент і структуру особистості людини, викликати захворювання.
Багатьом захворюванням мозку можна запобігти. Існує 10 правил, які допомагають зберегти мозок здоровим до самої старості і розвинути його.

ПРАВИЛО №1: РОЗУМОВЕ НАВАНТАЖЕННЯ
Мозок розвивається протягом усього життя людини. Тому потрібно постійне розумове навантаження і навчання чомусь для нього новому. Під час активної розумової діяльності розростається нейронна мережа і відбувається утворення нових нейронів.

ПРАВИЛО №2: СПОРТ
Фізичне навантаження не тільки зміцнює м’язи і робить тіло здоровим і красивим, а й оздоровлює мозок. Під час занять спортом посилюється кровотік і кров, збагачена киснем, активніше надходить у мозок. Формуються нові судини в мозку та виникають нові нейронні зв’язки. Тому фізичні вправи та заняття спортом повинні бути регулярними.

ПРАВИЛО №3: ЗДОРОВА ТА КОРИСНА ЇЖА
Їжа містить речовини, які необхідні для функціонування і здоров’я мозку. Ті, хто харчуються овочами і фруктами, горіхами і натуральними маслами рідше стикаються з в літньому віці проблемами деменції. Їжа, що насичена вітамінами (особливо вітаміни групи В , вітамін Д), омега-3-поліненасиченими жирними кислотами, триптофаном (молочні продукти та нут), флавоноїдами (рослинні сполуки з антиоксидантною дією: темні ягоди, зелений чай, какао), дуже корисні для мозку.

ПРАВИЛО №4: ВІДМОВА ВІД КУРІННЯ
Куріння в будь-яких дозах причина кисневого голодування мозку. Дослідження виявили зв’язок між курінням і розвитком нейродегенеративних розладів, таких як хвороба Паркінсона, а в деяких дослідженнях – хвороба Альцгеймера.

ПРАВИЛО №5: ВІДМОВА ВІД АЛКОГОЛЮ
Через вживання алкоголю до мозку надходить збіднена на кисень кров, що призводить до кисневого голодування. Внаслідок кисневого голодування масово гинуть клітини мозку, які вже не відновлюються. Тому результатом постійного споживання любих алкогольних напоїв є алкогольна недоумкуватість.

ПРАВИЛО №6: МІНІМУМ СТРЕСУ
Стрес завдає потужного удару по здоров’ю мозку. При стресі підвищується рівень гормонів надниркових залоз – кортизолу. При хронічному стресі надлишковий рівень кортизолу призводить до змін в обміні речовин мозку, що в свою чергу впливає на когнітивні здібності та пам’ять. Тому потрібно контролювати свої емоції, а в стані хронічного стресу або інших емоційних розладів звертатися до психотерапевта по допомогу.
ПРАВИЛО №7: СПІЛКУВАННЯ
Активне соціальне життя, спілкування з великою кількістю людей, тренує мозок, допомагає уникнути стреси й депресії, а також сприяє зниженню ризику деменції в старості.
ПРАВИЛО №8: БЕЗПЕКА ГОЛОВИ
Голову потрібно берегти. Удари по голові, дрібні струси, які залишаються проігнорованими чи непоміченими, можуть з віком стати причиною розвитку когнітивних порушень і деменції.

ПРАВИЛО №9: ХОРОШИЙ СОН
Під час сну мозок перезавантажується, відновлюється, відпочиває. Це відбувається у фазі глибокого сну. Саме тому людина повинна спати не менше 8-ми годин на добу. Якщо сон триває менше або він переривчастий, мозок не занурюється у фазу глибокого сну, а тому не відпочиває — нервові клітини гинуть.

ПРАВИЛО №10: ПРОФІЛАКТИКА ДІАБЕТУ, ОЖИРІННЯ, ГІПЕРТОНІЇ
Цукровий діабет, ожиріння та гіпертонія катастрофічно позначаються на стані мозку, погіршують когнітивні функції, що призводить до розвитку деменції. Тому потрібно з юного віку й протягом усього життя контролювати свою вагу, займатися спортом, добре харчуватися, уникати стресів і піклуватися про себе. Усі ці заходи допоможуть уникнути ожиріння, цукрового діабету і гіпертонії.
КП «Обласний центр громадського здоров’я» ДОР» впевнені, що освіта є ключем до здоров’я. Тому виконуйте ці прості правила та залишайтесь здоровими!