Жіноче молоко- вражаючи відкриття для здоров’я
Щорічно з 1 по 7 серпня, за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я,проводиться Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування. Ці заходи спрямовані на поліпшення здоров’я дітей та підтримки їх природного вигодовування.
Найзаповітніша мрія кожної мами – аби її малюк був здоровим, правильно розвивався та тішив усіх довкола своїми першими досягненнями. Ключову роль у цьому, безсумнівно, відіграє грудне вигодовування.Саме мамине молочко – ідеальна їжа для малечі, бо воно має унікальний біологічний та хімічний склад, що забезпечує дитячий організм усім необхідним.
Грудне молоко за біологічною цінністю перевищує всі інші продукти, що зустрічаються в природі. Понад 415 білків було виявлено в грудному молоці, і жоден із цих білків не ідентичен білкам коров’ячого молока.
Білки мають важливу функціональну роль у захисті дитини. Вони є структурними компонентами імуноглобулінів та інших речовин, що виконують антисептичні, антиінфекційні функції та виявляють потужну антибактеріальну активність.Специфічний білок грудного молока лактоферин забезпечує транспорт заліза з їжі в організм, завдяки чому полегшується його засвоєння. Лактоферин, лізоцим та вільні жирні кислоти мають здатність інактивовувати та знищувати мікроби, запобігаючи їх прикріплення до поверхні слизових оболонок. Крім того, білки жіночого молока дуже схожі на білки сироватки крові дитини і можуть всмоктуватися в кишківнику в незміненому виді, що дуже полегшує процес травлення.
Лактоза, як основний вуглевод у молоці, забезпечує 30-40% енергії для дитини. Велика кількість олігосахаридів жіночого молока діють як пробіотики, які сприяють росту кишкових бактерій, зокрема біфідумбактерій. Жири грудного молока забезпечують 50-60% споживання калорій дитини. Вони є важливим структурним компонентом для здорової нервової та зорової систем. Встановлено, що, у немовлят, які отримували грудне вигодовування більш високий IQ до 15 років у порівнянні з немовлятами, яких годували сумішшю.
Грудне молоко включає жиророзчинні вітаміни, водорозчинні вітаміни, мінерали та різні мікроелементи, які мають високу біодоступність. Кальцій і фосфати жіночого молока важливий та необхідний компонент для мінералізації кісток.
Немовлята щодня поглинають від молока матері мільйони до мільярдів живих клітин. Ці компоненти грудного молока, які включають лейкоцити, отримані з крові, клітини епітелію молочної залози та фрагменти клітин, не можуть бути замінені зі штучних джерел. У 2007 році вчені виявили в жіночому молоці стовбурові клітини. Саме завдяки цим клітинам в організмі відбуваються процеси відновлення різних пошкоджень. Зі зменшенням кількості стовбурових клітин і зниженням рівня їхньої активності, організм людини гірше справляється з хворобами та швидше старіє.
Відповідальне ставлення до здоров’я дитини це розуміння того, що жіноче молоко – це більше, ніж харчування, це необхідний компонент для росту і розвитку дитини, це запорука життєвого захисту. Тому воно рекомендується як єдине джерело харчування для всіх дітей протягом перших шести місяців життя, а при введені прикорму, протягом перших років життя дитини. Якщо кожна конкретна сім’я хоче виростити здорову дитину, потрібно направити всі зусилля аби забезпечити її ексклюзивною дієтою – грудним молоком.
КП «Обласний центр громадського здоров’я» ДОР» активно підтримує практику грудного вигодовування та пишається батьками, які спрямовують зусилля та створюють умови для забезпечення грудного вигодовування сьогодні і для майбутніх поколінь!