ІНФЕКЦІЙНІ ХВОРОБИ

ВІЛ/СНІД

ІНШІ ІНФЕКЦІЙНІ ХВОРОБИ


Інфекційні захворювання – це хвороби, які викликані попаданням в організм хвороботворних (патогенних) мікробів. Потрапляючи в організм людини, такі мікроби роблять токсичний вплив на організм, тим самим викликаючи ту чи іншу інфекцію.

Одні з них вивільняють токсини (ендотоксини), в процесі саморуйнування, інші виділяють токсини (екзотоксини) в процесі своєї життєдіяльності.

Захворювання, викликані інфекцією, займають 20-40% від загального числа відомих науці хвороб людини. На сьогоднішній день науці відомо більше 1200 інфекційних хвороб та їх число регулярно збільшується. Вивченням, профілактикою, діагностикою та лікуванням таких хвороб займаються як лікарі – інфекціоністи, так і – урологи, венерологи, епідеміологи, гінекологи, фтизіатри, імунологи, отоларингологи, вірусологи та ін.

Класифікація інфекційних хвороб

Всі інфекційні захворювання можна поділити на певні групи:

  • кишкові: сальмонельоз, холера, дизентерія, паратифи А і В, харчові токсикоінфекції, ешеріхіоз, черевний тиф;
  • інфекції дихальних шляхів: вітряна віспа, ГРВІ, кір, грип, мікоплазмова респіраторна інфекція;
  • трансміссов, або кров’яні інфекції: малярія, чума, поворотний і висипний тиф, ВІЛ- інфекція;
  • інфекційні захворювання зовнішніх покривів: правець, сибірська виразка;
  • інфекції з множинними шляхами передачі: інфекційний мононуклеоз, ентеровірусні інфекції.


Класифікація інфекційних хвороб за природою збудників

Дана класифікація поділяється на:

  • вірусні: кір, грип, парагрип, ВІЛ- інфекція, вірусні гепатити, менінгіт, цитомегаловірусна інфекція;
  • пріонні: фатальне сімейне безсоння, куру, хвороба Крейтцфельда -Якоба;
  • протозойні: крітоспорідіоз, амебіаз, ізоспоріаз, бабезиоз, токсоплазмоз, бластоцістоз, малярія, балантидіаз;
  • бактеріальні: холера, чума, дизентерія, стафілококова і стрептококова інфекції, сальмонельоз, менінгіт;
  • мікози (грибкові інфекції): епідермофітія, аспергільоз, кандидоз, мукормікоз, криптококоз, хромомікоз.

Інфекційні хвороби діляться також на зоонозні і антропонозні:

  • До перших відносять хвороби тварин: сказ, сибірська виразка, туляремія, ящур, бруцельоз, лептоспіроз, лістеріоз.
  • До других – хвороби , які передаються від людини людині (кір, тиф, холера, дизентерія, натуральна віспа, черевний тиф, дифтерія).
  • Іновазонні або паразитарні захворювання викликають паразити (комахи, найпростіші, кліщі).

Карантинні захворювання – ряд найбільш небезпечних інфекцій, які дуже швидко поширюються і мають високий ступінь заразності, а також важкий епідемічний перебіг і великий ризик швидкого летального результату (чума, лихоманки, холера, сибірська виразка, туляремія, малярія).

З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь МОЗ рекомендує:

  • НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
  • НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
  • НЕ вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском. Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.
  • НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
  • НЕ приготовляти багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.
  • НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо).
  • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом.
  • Обов’язково мити руки після відвідування туалетів. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни.