Всесвітній та Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування

За ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), а також неурядової міжнародної організації «Всесвітній Альянс за грудне вигодовування» (WABA) щороку у перший тиждень серпня відзначається Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування,  метою якого є стимулювання годування груддю і поліпшення здоров’я дітей. Така акція проводиться у 170 країнах світу, у тому числі в Україні починаючи з 1995 року. Всесвітня акція «Тижня підтримки грудного вигодовування» була задумана як один із стратегічних методів популяризації та підтримки природного вигодовування дітей, для пожвавлення і відновлення, в умовах втраченої традиції — годувати дітей грудьми.

Всесвітній альянс за дій у підтримку грудного вигодовування (World Alliance for Breastfeeding Action; WABA) є мережею людей , що працюють в глобальному масштабі , щоб усунути перешкоди для грудного вигодовування і діяти на Інночентійской декларації ВООЗ-ЮНІСЕФ про охорону, сприяння та підтримку грудного вигодовування, що була в серпні 1990року, та підписана 32 країнами та 10 агентствами ЮНІСЕФ. Організація  WABA присвячує свою роботу захисту праву матері на годування дитини грудьми і право дитини харчуватися материнським молоком.

За визначенням експертів ВООЗ/ЮНІСЕФ, впровадження глобальної стратегії щодо харчування немовлят та дітей молодшого віку, удосконалення практик виключно грудного вигодовування упродовж перших 4-6 місяців життя дитини, застосування своєчасного та адекватного прикорму, продовження грудного вигодовування протягом двох років життя і більше здатні рятувати щороку в світі понад 1,5 мільйонів життів дітей віком до п`яти років.

Цього року тиждень підтримки грудного вигодовування  проводиться під девізом : «Захист грудного вигодовування: спільна відповідальність».

Різні організації, що підтримують традиційне природне грудне вигодовування проводять різні заходи для привернення уваги широкої громадськості до даної проблеми. Проводяться роз’яснювальні лекції для вагітних жінок, матерів-годувальниць, для персоналу пологових будинків та ін. За участю засобів масової інформації з’являються репортажі, замітки про користь і необхідність природного вигодовування.

Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування активізує спілкування не тільки  вагітних жінок, породіль і матерів, які годують грудьми з фахівцями, медичними працівниками та іншими зацікавленими особами, але й спілкування всіх людей на різноманітних рівнях і в різних сферах,  спрямоване на мобілізацію роботи, особливо серед молодих поколінь, щодо захисту, підтримки і просування грудного вигодовування.

Залучення України до проведення Всесвітнього тижня грудного вигодовування дає можливість кожному з нас брати участь у захисті та підтримці матерів, які годують грудьми.  Адже годування грудьми є  колосальним чинником підтримки здоров’я нації, а відповідно, її добробуту і успіху.

Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування під девізом: «Захист грудного вигодовування: спільна відповідальність» проводиться З 01 по 07 серпня 2021 року одночасно з Всесвітнім Тижнем та на виконання наказу Міністерства охорони здоров’я України від 28 жовтня 2011 року №715 «Про подальше впровадження Розширеної Ініціативи «Лікарня, доброзичлива до дитини», листа МОЗ України від 23 червня  2021 року  №25-04/18482/2-21 щодо реалізації заходів Всеукраїнського тижня підтримки грудного вигодовування «Захист грудного вигодовування: спільна відповідальність» та наказу Департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА від 30.06.2021 №_868/0/197-19 «Про проведення Всеукраїнського тижня підтримки грудного вигодовування».

Метою Всесвітнього Тижня-2021 є акцентування уваги громадськості на цінності грудного вигодовування та популяризація здорового способу життя.

Діючи разом, підтримаємо батьків та створимо умови для грудного вигодовування сьогодні і для майбутніх поколінь!

Залишити коментар