Всесвітній день розповсюдження знань про аутизм

Всесвітній день розповсюдження інформації про проблему аутизму, встановлений у резолюції Генеральною Асамблеєю ООН, прийнятої 18 грудня 2007 року № A/RES/62/139 і відзначається щорічно 2 квітня.

Мета цього дня – інформувати суспільство про проблеми аутичних дітей, наголосити про необхідність допомагати людям, що страждають від невиліковного захворювання та підвищувати рівень їх життя.

Аутизм – це розлад, який виникає внаслідок порушення розвитку дозрівання синоптичних зв’язків в головному мозку зростаючого організму дитини. Цей розлад характеризується вираженим і всебічним дефіцитом спілкування і соціальної взаємодії, досить обмеженими інтересами, а також часто повторюваними діями. Гостроту цих ознак можна визначити вже у віці до трьох років. Захворювання має генетичний характер і його основні причини поки не відомі науці. Аутизм – це не вирок, це діагноз і своєчасна реабілітація дитини з ранніх років його життя дозволяє у багатьох випадках домогтися впевнених результатів у соціальній адаптації, що сприяє більш повноцінному життю.

З кожним роком кількість осіб з аутизмом катастрофічно збільшується, аутизм не знає расових, національних або соціальних меж. На сьогодні аутизм зустрічається частіше, ніж сліпота і глухота разом узяті. Тому аутизм названо епідемією ХХІ сторіччя, одним із загрозливих діагнозів, так само, як СНІД, цукровий діабет та рак.

Найвідомішим символом Дня є стрічка із зображенням різнокольорових частинок пазла, яку громадські організації, що присвячують свою діяльність цій проблемі, закликають одягати 2 квітня на знак обізнаності та уваги.

Як зазначають науковці, згідно зі статистикою, різні форми аутизму зустрічаються в кожної сотої людини, але при цьому більшість форм не є небезпечними і не заважають людині стати повноцінною й навіть успішною в соціальному житті Історії відомо не мало яскравих особистостей, у яких спостерігалися деякі симптоми цієї непростої хвороби. Приміром, Альберт Ейнштейн, Ісак Ньютон, Вінсент Ван Гог, Леонардо да Вінчі, Герберт Уелс, Моцарт, Кант, Гаррі Труман, Авраам Лінкольн, Вуді Аллен і Боб Ділан і багато інших мали легку форму аутизму

Залишити коментар