Дієта з грецької перекладається, як спосіб життя, режим, раціон харчування. Дієти характеризуються змінами або обмеженнями у кількості, хімічному складі, інтервалах у прийому їжі та способах її приготування.
При певних ситуаціях, стані здоров’я людини, дієти можуть мати позитивний вплив. Обмеження кількості споживаних калорій у поєднанні з фізичною активністю дозволяє досягти зниження ваги. До речі, перевірте себе. Здоровий індекс маси тіла — співвідношення ваги до квадрата зросту — коливається від 18.5 до 24.9, менше 18.5 — є недостатнім. Надмірна вага знаходиться у межах 25-29.5. Ожиріння — починається із індексу маси тіла 30 та більше і має три ступеня. Внаслідок дієтичних обмежень людина, окрім позитивного результату, може отримати дефіцит певних мікроелементів, вітамінів, інших поживних речовин. Тому спеціалісти вважають, що не існує «ідеальних» дієт.
Щоб марно не виснажувати свій організм різними дієтами, звичайно ж, краще обрати ті, для яких є доказана ефективність, зокрема у попередженні розвитку захворювань та їх перебігу. Дані багатьох досліджень доводять, що деякі моделі дієтичного харчування спроможні знижувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань, а у випадку наявних захворювань, сприяють сповільненню їх прогресування. Так, існує багато позитивних результатів відносно середземноморської і дуже схожою на неї дієтою DASH – дієтологічний підхід до контролю гіпертензії. Вони підходить пацієнтам, у яких вже є серцево-судинна патологія і тим, в кого є високий ризик її розвитку. Найбільш поширеними неінфекційними захворюваннями є серцево-судинні хвороби.
Основні рекомендації для здорового харчування серця:
- відрегулюйте споживання та витрати енергії для досягнення та підтримки здорової маси тіла;
- їжте багато та різноманітних фруктів та овочів;
- обирайте цільнозернові продукти;
- обирайте здорові джерела білка: переважно рослини, регулярно вживайте рибу та морепродукти, а також знежирені молочні продукти;
- віддаючи перевагу м’ясу або птиці, обирайте нежирні нарізки та необроблені форми;
- обирайте продукти з мінімальною обробкою, замість продуктів із високим ступенем обробки;
- зведіть до мінімуму споживання напоїв та продуктів з додаванням цукру;
- обирайте та готуйте продукти з невеликою кількістю солі або без неї;
- якщо ви не вживаєте алкоголю, не починайте;
- якщо ви вирішите вживати алкоголь, обмежте його споживання.
Але перед тим, як «присісти» на якусь дієту, радимо звернутися за консультацією до спеціаліста. У більшості випадків буде достатньо консультації вашого сімейного лікаря.
Бережіть себе та будьте здорові!