Міжнародний день людей, які подолали рак

Міжнародний день людей, які подолали рак, відзначають у різних країнах світу у першу неділю червня. Цей день для тих, хто переміг страшну хворобу, поборов смертельну небезпеку та став на шлях відновлення здоров’я після онкологічних захворювань.

Вперше Міжнародний день людей, які подолали рак, стали відзначати у США. Метою впровадження події стала гостра проблема всесвітнього масштабу, пов’язана з підвищенням та стрімким розповсюдженням смертельних захворювань на онкологію.

В Україні на обліку майже 1 мільйон людей з онкологічною патологією, які успішно пройшли лікування і знаходяться в стані ремісії. Із кожним роком збільшується кількість людей, які повертаються до нормального життя після лікування онкологічного захворювання.

Щоб покращити реакцію організму на лікування, пришвидшити одужання, знизити ризик рецидиву і покращити якість життя, Міністерство охорони здоров’я радить дотримуватися правил здорового харчуванню, фізичної активності та уважно слідкувати за станом здоров’я.

В Україні діє низка програм із раннього виявлення раку, що затверджені Міністерством охорони здоров’я та оплачуються державою відповідно до програм медичних гарантій Національної служби здоров’я України (детальніше про ПМГ 2022 – https://cutt.ly/DIuccWm), тобто є безоплатною для пацієнта.

Існує офіційний сайт – День людей з історією раку, де зібрані історії маленьких та великих перемог онкопацієнтів, що пройшли шлях лікування від раку (https://cancersurvivorsday.org.ua/).

В цей день, як і щороку, стартує всеукраїнський флешмоб за хештегами #МояІсторіяРаку та #MyCancerStoryUA. В його межах усі люди, що мали в своєму житті досвід боротьби з онкологічним захворюванням в якості пацієнта, родича, друга чи лікаря, розповідають свої історії в соцмережах. Усе для того, аби довести, що подолати рак можливо і життя після діагнозу може бути щасливим.Будьте уважні до свого здоров’я, не забувайте про ваш чеклист обстежень та вчасно звертайтеся до лікарів для отримання правильного лікування.

Залишити коментар