Як піклуватися про ментальне здоров’я?

Як піклуватися про ментальне здоров’я?

  • Визначати важливе та неважливе
  • Відкидати зайві турботи
  • Відчувати себе корисним
  • Не знецінювати свій внесок у перемогу
  • Не соромитися

Докладно про те, як навчитися піклуватися про себе та чому це важливо від ГО Безбар’єрність:

У світі візитами до сімейного лікаря вирішуються понад 80% питань, пов’язаних із здоров’ям. Бо він сприймається пацієнтами не просто як фахівець, а як друг родини. І це – нормально.

Давно знайомий лікар знає і про проблеми організму фізичні, і про душевні переживання. Саме він – перша точка контакту людини з медичною системою. Але багатьох українців досі зупиняє стигма: ментальні проблеми визнавати соромно.

Чим це небезпечно?

Тим, що відкладені проблеми із ментальним здоров’ям впливають на фізичний стан. Несвоєчасне лікування страхів, депресій призводить до виснаження. НСЗУ Національна служба здоров’я України вже зафіксувала збільшення серцево-судинних захворювань та діабету 2 типу.

«У нас таке суспільство цікаве. У соцмережах усі наче слідкують за собою. Проходять різні марафони, як краще виглядати, як краще розмовляти, як краще стежити за волоссям, як скинути зайву вагу… Люди схильні довіряти якимось чаклунам замість того, щоб сприймати від фахівців найпростіші поради. У дуже цікавій формі їх зараз достатньо. Вони допомагають сконцентрувати увагу, позбутися страхів, спокійно реагувати на нові виклики та працювати зі своїм ментальним здоров’ям», – зазначила в прямому ефірі, на сторінках соцмереж ГО Безбар’єрність та Координаційний центр КМУ / Mental Health UA, Наталія Гусак, голова НСЗУ.

Звісно, не всі українці сидять у соцмережах або звертають увагу на рекламні кампанії. Тому кожен сімейний лікар, який пройшов навчання за програмою World Health Organization (WHO) mhGAP, має додаткову місію: пояснити, чому піклування про ментальне здоров’я важливе та навчити пацієнта, як це робити.

Та навіть це не гарантує успіху, адже є люди, які чекають від лікаря рецепт на «чарівну пігулку», щоби, наприклад, побороти панічні атаки чи вийти з депресивного стану.

«Це страх усього, що пов’язано з психологією. Психіатрію взагалі уявляють як щось «із крайності в крайність». Або це холодні стіни психіатричної лікарні, або це якийсь новомодний блогер, який розкаже, як тобі правильно жити. Давайте розрізняти психосоціальну допомогу, якою наразі займається саме первинна ланка, і вузьке – психіатричне – лікування. Саме цю медичну послугу ніхто й ніколи не замінить через первинний рівень», – запевняє Наталія Гусак.

Цикл ефірів з фахівцями відбувається у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я, що впроваджується за ініціативою першої леді Олена Зеленська.

Більше про підтримку себе та людей поруч – на https://bf.in.ua/turbota