Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги

Сімейні лікарі, педіатри можуть надавати кваліфіковану допомогу пацієнтам із симптомами депресії, тривоги, гострої реакції на стрес, проблемами зі сном чи апетитом.

Як знайти та потрапити до такого фахівця?

Що робити, коли від слів «психолог», «психіатр» чи «психотерапевт» мурашки по шкірі? А ментальне здоров’я вже точно похитнулося, про що організм відчайдушно сигналізує?

Відповідь проста: звернутися до сімейного лікаря. Так, того самого, який виписує вам ліки від застуди чи направляє на обстеження.

Чи всі сімейні лікарі можуть надавати послуги з підтримки ментального здоров’я?

Усі лікарі «первинки», які пройшли навчання за програмою World Health Organization (WHO) mhGAP. Таких зараз в Україні понад 12 тисяч, і щомісяця кількість зростає.

Сімейні лікарі, педіатри можуть надавати кваліфіковану допомогу пацієнтам, які приходять до них із симптомами депресії, тривоги, гострої реакції на стрес, проблемами зі сном чи апетитом. Ваш родинний фахівець може діагностувати проблему, надати відповідну підтримку або ж, якщо побачить таку потребу, скерує до вузького спеціаліста.

Сімейний лікар ще не отримав сертифікат mhGAP. Що робити?

Усе одно звернутися до нього. Навіть якщо ваш сімейний лікар не пройшов відповідне навчання та ще не має права надавати послуги з ментального здоров’я, він може знайти в системі фахівця, який отримав відповідний сертифікат і законтрактований з НСЗУ.

У мене немає сімейного лікаря. Мені допоможуть?

Так. Базова медична допомога, зокрема й з питаннями, пов’язаними з ментальним здоров’ям, у період воєнного стану надається в повному обсязі навіть без укладеного з лікарем договору. Тобто, у крайньому разі, можна прийти до поліклініки та просто сказати: у мене немає декларації, але я потребую допомоги. І вас зобов’язані прийняти. Але краще не зволікати та знайти сімейного лікаря. З ним піклуватися про фізичне та ментальне здоров’я набагато зручніше та продуктивніше.

Де знайти сімейного лікаря, який може надавати послуги з ментального здоров’я?

В Україні вже понад третина медзакладів «первинки» уклали контракти з НСЗУ щодо супроводу дорослих і дітей за пакетом «Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Кількість лікарів, які пройшли навчання mhGAP, постійно збільшується. Відповідно, число законтрактованих закладів зростає. Усі вони оперативно позначаються на спеціальній мапі (https://edata.e-health.gov.ua/…/dashboard/pmg-psychiatry), тож ви самі можете перевірити, чи надають у найближчій клініці відповідну послугу.

Аналогічні дані допоможуть знайти оператори «гарячої лінії» НСЗУ. Для цього достатньо подзвонити за номером 16-77.

Цикл ефірів з фахівцями відбувається у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олена Зеленська. Більше про підтримку себе та людей поруч – на https://bf.in.ua/turbota