Всесвітній тиждень імунізації

Щороку останній тиждень квітня – це Всесвітній тиждень імунізації. Головна мета – привернути увагу до імунізації та сприяти використанню вакцин для захисту людей різного віку від хвороб.
По всій країні відбудуться заходи з підвищення прихильності до імунізації задля охоплення більшої кількості громадян, особливо дітей, щепленнями.
Навіть під час боротьби з пандемією COVID-19 не можна забувати про рутинну імунізацію.
Імунобіологічні препарати, які входять у Календар щеплень, закуповують коштом державного бюджету.
Вакцинація населення проводиться безоплатно у комунальних закладах охорони здоров’я, а також у лікарів-ФОП та у приватних медзакладах, які уклали договори з НСЗУ.
В Україні Календар профілактичних щеплень передбачає обов’язкову вакцинацію проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. З 2022 року перелік доповнить вакцина проти пневмокока.

Туберкульоз — це небезпечне інфекційне захворювання. У 2020 році захворюваність на ТБ складала 42,2 випадки на 100 тис. населення. Найвищі рівні захворюваності на туберкульоз зареєстровані серед населення Одеської, Херсонської, Дніпропетровської, Донецької та Кіровоградської областей.
Щеплення проти туберкульозу в Україні передбачено Національним Календарем щеплень, відповідно до якого вакцинація проводиться у перший тиждень після народження дитини, а у 7 років проводиться ревакцинація.
Для вакцинації проти туберкульозу в Україні використовується вакцина БЦЖ.

Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання, яке спричинює поліовірус. Перебіг хвороби характеризується ураженням ЦНС. Найбільш вразливими до поліомієліту є діти віком до п’яти років. На сьогоднішній день не існує спеціального противірусного лікування даного захворювання. але його поширенню можна запобігти шляхом вакцинації.
Існує безпечна і ефективна вакцина від поліомієліту – оральна поліовакцина (ОПВ). У разі її неодноразового застосування вона захищає дитину довічно. У 1988 році уряди створили Глобальну ініціативу щодо ліквідації поліомієліту (ГІЛП), щоб назавжди позбавити людство від цієї хвороби. З моменту створення ГІЛП число випадків захворювання на поліомієліт в усьому світі скоротилося більш ніж на 99%. Щеплення проводиться, починаючи з трьох місяців і через кожний наступний місяць тричі. Ревакцинація здійснюється в 18 місяців, 6 і 14 років.

Дифтерія – інфекційне захворювання, що викликається коринебактерієй (дифтерійна паличка). Інфекція проявляється інтоксикацією і утворенням характерних плівок на слизових оболонках верхніх дихальних шляхів (рідше – на кон’юнктивах, в ранах, статевих органах та інше), ураженням нервової та серцево-судинної систем.
Ускладнення: міокардит (запалення серцевого м’яза), поліневрит (множинне запалення нервів), паралічі, порушення зору (двоїння), ураження нирок. Єдиним засобом профілактики є щеплення, ефективність якої становить 95-100%.

Правець – інфекційне захворювання, що викликається бактерією клострідіум, що вражає як людей, так і тварин. Прогноз у разі захворювання несприятливий. Незважаючи на екстрену реанімацію, смертність досягає 25-80%. Смерть, як правило, настає в результаті спазму дихальних м’язів і паралічу серцевого м’яза. Єдиним засобом профілактики є щеплення, ефективність якого становить 95-100%.

Кашлюк – інфекційне захворювання, що викликається бактерією бордетел (коклюшна паличка, паличка Борде-Жангу). Найбільш характерною ознакою коклюшу є затяжний нападоподібний спазматичний кашель. Приблизно у кожної десятої дитини, яка захворіла на коклюш, розвивається запалення легень, у кожного 50-го виникають судоми (у 3% немовлят). В 1 на 250 випадків (у 1% грудних дітей) вражається головний мозок (енцефалопатія). Кашлюк і його ускладнення можуть призвести до смерті дитини, пік смертності від коклюшу припадає на вік до 1 року. Єдиним надійним засобом специфічної профілактики кашлюку є вакцинація.

Гепатит В є вірусною інфекцією, що вражає печінку і здатна викликати як гостру, так і хронічну хворобу. Згідно з оцінками, 257 мільйонів людей хронічно інфіковані вірусом гепатиту В. Приблизно 686 000 людей вмирають щорічно від інфекції гепатиту В, включаючи цироз і рак печінки в результаті хронічної інфекції гепатиту В.
 Гепатит В є серйозним фактором професійного ризику для працівників охорони здоров’я. Однак це захворювання можна попередити за допомогою наявної в даний час безпечної та ефективної вакцини.

Гемофільна інфекція типу b (ХІБ/Hib) – спричиняє такі захворювання, як гнійний менінгіт, пневмонію, епіглотит, сепсис, артрит, остеомієліт, перикардит.
За статистикою, від 3 до 6% випадків гемофільної інфекції типу b у дітей є фатальними; до 20% пацієнтів, які вижили після менінгіту, викликаного Hib, втрачають слух або мають неврологічні ускладнення.
Бактерії Hib – локалізуються в носоглотці та можуть передаватися іншим людям повітряно-крапельним шляхом. Інфікування відбувається найчастіше у дітей у віці до 2 років з ослабленими захисними силами, в результаті переходу від форми носійства до захворювання або внаслідок контакту із здоровим носієм або хворими.
Найкращим способом запобігання гемофільної інфекції типу b є вакцинація. Щеплення від Hib включено до Календаря профілактичних щеплень.

Інфекція COVID-19

Імунізація безпечною та ефективною вакциною проти COVID-19 є найважливішим компонентом стратегії Уряду України у подоланні гострої фази пандемії COVID-19.
Вакцинація дозволить:
– зменшити тягар смертей і хвороб від пандемії COVID-19;
– зменшити соціально-економічні потрясіння шляхом стримування передавання вірусу, скорочення кількості важких випадків захворювання і смерті або комбінації цих стратегій;
– забезпечити безперервність життєво важливих послуг, включно з послугами охорони здоров’я.

В Україні затверджена «Дорожня карта з впровадження вакцини від гострої
респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні у 2021-2022 роках»  
Основним завданням Дорожньої карти з вакцинації протягом 2021–2022 років є охоплення вакцинацією проти коронавірусної хвороби COVID-19 не менше 50 % населення України.
 Імунізація безпечною та ефективною вакциною проти COVID-19 є найважливішим компонентом стратегії Уряду України у подоланні гострої фази пандемії COVID-19. У Дніпропетровській області протягом 4 місяців вакциновано – 49888 людей. Для реалізації Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19 та рівного доступу до вакцин проведено збір даних про маломобільних груп населення, осіб похилого віку, осіб з інвалідністю для виїзду мобільних бригад та проведення щеплень. На сьогодні мобільними бригадами провакциновано 4035 осіб.  Також визначена цільова група людей, які проживають в соціальних установах (інтернатах, будинках для людей похилого віку) для щеплення вакциною Pfizer-BioNTech. В термін з 19 по 29 квітня 2021 року було щеплено 2340 осіб, з них 504 працівники інтернатних закладів Дніпропетровщини.

Залишити коментар