Обласний центр громадського здоров’я презентував Регіональний профіль громадського здоров’я Дніпропетровської області

На Дніпропетровщині презентували Регіональний профіль громадського здоров’я. Моніторинг включає 25 показників. Дані розповідають, по яким критеріям область має негативну, а по яких – позитивну динаміку. Про це йшлося на пресконференції в Обласному центрі громадського здоров’я.

«Регіональний профіль громадського здоров’я – загальносвітова практика. Він допоможе зміцнити систему охорони здоров’я. Ми зможемо моніторити показники здоров’я населення, реагувати на спалахи інфекційних хвороб», – зазначив начальник відділу стратегічного розвитку та моніторингу якості медичної допомоги департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА Роман Стороженко.

Серед показників, які досліджують, зокрема, чисельність населення, фактори ризику виникнення захворювань. Окремо приділена увага показникам, які допомагають зміцнювати здоров’я. Наприклад, використовують статистичні дані про рівень фізичної активності людей.

Один з пунктів – ситуація на дорозі. Тут навіть беруть до уваги відсоток водіїв, які не використовують пасок безпеки. «Головна мета такої системи, – зазначила директорка Дніпропетровського обласного центру громадського здоров’я, виконавець послуг з аналітичного та організаційного супроводу регіонального профілю громадського здоров’я Наталія Гармаш, -збільшити тривалість життя людей. Ми прагнемо допомогти українцям жити довго та щасливо, запобігти хворобам, зменшити ризики для здоров’я, звернути увагу на проблемні питання».Проаналізовані дані профілю показали: на Дніпропетровщині знижується відсоток передчасної смертності від цукрового діабету. В червоному секторі – серцево-судинні захворювання. Дані оновлюватимуть щороку. «Крім того, кожен може визначити ймовірну тривалість життя.

Для цього Центр громадського здоров’я презентував спеціальний онлайн-калькулятор. Він аналізує звички, харчову поведінку, хронічні захворювання, фізичну активність. Потім оцінює, як всі ці фактори впливають на довголіття», – сказав заступник директора Дніпропетровського обласного центру громадського здоров’я, консультант регіонального профілю громадського здоров’я Андрій Останін. Він додав, що над створенням «Калькулятора життя» працювали досвідчені лікарі, фахівці з медичної кібернетики.

Калькулятор тривалості життя
Життя – це подорож. Чи доживете ви до великих віх у своєму житті?

Залишити коментар