Міжнародний день поінформованості про пороки серця

Захворювання серцево-судинної системи різноманітні і широко поширені, вони вражають людей всіх вікових груп. Серед них значну частину займають пороки серця, які можуть бути як у дорослих людей, так і у новонароджених малюків.

Пороки серця – це захворювання, викликані порушенням структури серцевих клапанів або звуженням отворів, які ними закриваються.

Близько 90% вроджених вад серця виникають унаслідок поєднаної дії спадкових чинників і факторів навколишнього середовища, хромосомнними аномаліями обумовлено близько 8% випадків і тільки 2% формуються внаслідок дії чинників навколишнього середовища (фізичних, хімічних, біологічних тератогенів).

Актуальною проблемою кардіоревматології в Україні є також набуті вади серця, на які страждає близько 0,5 – 1% населення. Не дивлячись на значні успіхи у профілактиці їх розвитку і ранній діагностиці, за частотою серед дорослого населення вони посідають третє місце після гіпертонічної хвороби, ІХС та істотно впливають на обмеження і втрату працездатності населення країни.

З метою контролю за активністю ревматичного процесу і компенсацією серцевої діяльності при пороках серця необхідно диспансерне спостереження у лікаря-кардіолога, рекомендовано при цьому вести здоровий облік життя:

• уникати важких фізичних навантажень,

• раціонально харчуватися,

• нормалізувати вагу тіла,

• відмовитися від куріння і зловживання алкоголем,

• відмовитися від різких змін клімату (особливо високогірного).

Ці прості правила дозволять запобігти прогресуванню хвороби.

Залишити коментар