Всеукраїнський тиждень планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я

Сьогодні, 9 травня, стартує Всеукраїнський тиждень планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я.

Упродовж цього тижня відбудуться заходи, метою яких є підвищення поінформованості населення з питань планування сім’ї та пропаганди здорового способу життя для збереження репродуктивного здоров’я. Заходи тижня спрямовані на взаємодію медичної громадськості та ЗМІ для висвітлення актуальних питань в охороні репродуктивного здоров’я. Планування народження дітей стосується кожної родини, адже здоров’я майбутніх поколінь залежить від здоров’я батьків.

Репродуктивне здоров’я займає центральне місце в розвитку людини і дає можливість мати здорових нащадків, вільно приймати рішення відносно доцільності, часу та частоти народження дітей, мати доступ до відповідної інформації та послуг, вести безпечне статеве життя. Відповідальність за планування сім’ї лягає на обох майбутніх батьків, передбачає оволодіння знаннями про те, з якого віку можна народжувати дітей, яких інтервалів дотримуватись між пологами, а головне – практикувати здорову по відношенню до себе та майбутнього покоління поведінку. Дуже важливо знати методи запобігання небажаної вагітності, Це допоможе уникнути аборту – шкідливої та небезпечної для здоров’я жінки операції. Головною метою соціального розвитку держави є збереження здоров’я людини протягом усього її життя, запобігання хворобам та втраті працездатності.

Для цього найважливішим є «здоровий старт життя», який у більшості зумовлений станом здоров’я дівчинки-підлітка, жінки-матері. Вирішення цих проблем в Україні забезпечується на основі реалізації основних державних та національних програм з охорони материнства та дитинства. Позитивним результатом є робота мереж центрів планування сім’ї та гінекологічних кабінетів дитячого і підліткового віку (“Дружня до молоді”), центрів репродуктивного здоров’я підлітків, які проводять гігієнічну і просвітницьку роботу серед підлітків і молоді, формують відповідальну сексуальну культуру.

Охорона репродуктивного здоров’я – це система заходів, спрямованих на появу здорового потомства і планування сім’ї; захист від хвороб, що передаються статевим шляхом, та лікування захворювань репродуктивної системи; запобігання дитячій та материнській смертності. Слід пам’ятати, що міцна та здорова родина– споконвічні цінності українського народу!

Тому, бережіть себе та будьте здорові!!!

Залишити коментар