Міжнародний день запобігання синдрому хронічної втоми

Напередодні Міжнародного дня запобігання синдрому хронічної втоми, інформуємо як вберегти себе від цього захворювання.

Синдром хронічної втоми – це складний розлад, що характеризується надмірною втомою або постійною втомою. Необхідно відрізняти синдром хронічної втоми від простої втоми, яка є фізіологічним сигналом того, що організм потребує відпочинку. На відміну, синдром хронічної втоми – є багатофакторним захворюванням з переважним порушенням функцій імунної та ендокринної систем та ураженням ЦНС.

Причина цього стану поки не ясна, але, як відомо, може бути спровокована вірусними інфекціями, стресом, слабкою імунною системою або іноді через комбінацію факторів.
Частіше захворювання зустрічається у жінок у віці 40-50 років. Ураження при цьому синдромі характерні для людей, які займаються інтелектуальною працею, де потрібний високий рівень емоційного
навантаження, швидкість реагування та кмітливість.
Синдром хронічної втоми описується в основному як відчуття втоми весь час або більшу частину часу, яке не покращується навіть після відпочинку. Втома після фізичної активності триває більше, ніж 24 години, після нічного сну відсутнє відчуття відпочинку. Ця надмірна втома заважає виконувати звичайну діяльність. Крім відчуття втоми у хворих на синдром хронічної втоми можуть відмічатись і інші симптоми: порушення сну, зниження короткочасної пам’яті та уваги, відчуття розгубленості, головокружіння, труднощі при утримуванні балансу тіла, запаморочення при вставанні,
підвищена чутливість до шуму та чутливість до світла, депресія, подразливість, швидка зміна настрою, страх, панічні атаки, алергічні прояви, симптоми подразненого кишківника, лихоманка, нічна пітливість, біль в суглобах та м’язах, оніміння та відчуття печіння на обличчі, руках і ногах, біль і припухлість навколо лімфатичних вузлів, розташованих на шиї та під пахвами, часті епізоди болю в горлі.
Визначити синдром складно, бо це потребує ретельної диференційної діагностики, виключення інших захворювань.

Згідно зі статистичними даними синдром хронічної втоми, як хвороба цивілізації, набуває все більших обертів серед різних категорій населення.
Спеціалісти стверджують, що поки немає ніякого спеціального медикаментозного лікування втоми, проте зміна поведінки неодмінно допоможе її подолати.
Щоб не спровокувати у своєму організмі розвиток синдрому хронічної втоми потрібно не наражати організм під вплив несприятливих для здоров’я факторів, особливо перевтому, після яких украй важко повернутися до норми.
Для цього слід дотримуватися наступних порад:

  • Мати достатній та повноцінний сон. Перед сном намагатися знизити рівень емоційного навантаження. Організувати правильний режим харчування.
  • Здійснювати регулярне фізичне навантаження.
  • Відмовитися від шкідливих звичок. Адже куріння та алкоголь, які люди часто застосовують, щоби розслабитися, насправді виснажують організм, посилюють утому та надзвичайно шкідливі для здоров’я.
  • Змінювати види діяльності, переходити від розумової до фізичної праці та навпаки.
  • Правильно розподілити навантаження. Брати на роботі перерви та виходити подихати свіжим повітрям.
  • Вибудувати взаємини між членами колективу і родини в атмосфері доброзичливості, порядності, інтелігентності, толерантності та співчуття.
  • Обрати собі хобі. Звертаємо увагу, якщо ви підозрюєте у себе синдром хронічної втоми та нічого з простих кроків її подолання не допомогло і втома зберігається, слід звернутися до сімейного лікаря чи терапевта за консультацією. Дуже важливо запобігати розвиткові захворювань у своєму організмі, зважаючи на різні негативні фактори з якими ми стикаємось, та не наражати на додаткові, що пов’язані з
    перевтомленням, щоб не спровокувати розвиток хронічної втоми.

    Бережіть себе та залишайтесь здоровими!

Залишити коментар