Нові надходження медичної літератури у травні 2022 року

До Вашої уваги медічна література, що надійшла у травні 2022 року

Книги доступні для читання лише авторизованим користувачам.  Логін і пароль видається при реєстрації.

Отримати детальну інформацію:

E-mail: rphc_dp@statinfo.com.ua

Переглянути весь перелік медичної літератури

Атлас дитячої та підліткової гінекології: Пер. з ним. / За ред. В.І. Кулакова. – М: ГЕОТАР-МЕД, 2004. – 304 с: іл.
ISBN 5-9231-0182-3 (рус.) ISBN 3-7945-2125-0 (нім.)
В атласі висвітлюються особливості розвитку дівчаток у період новонародженого, гормонального спокою та статевого дозрівання. Якісні та кількісні зміни гормонального фону у різні періоди розвитку ілюстровані схемами та таблицями. У книзі також відбито успіхи, досягнуті в реконструктивній хірургії статевих органів у дівчаток, описані як традиційні операції, так і лапароскопічні, показані результати хірургічної корекції різних аномалій розвитку молочних залоз. Окрема глава присвячена тактиці лікаря та особливостям дослідження юних пацієнток при підозрі на зґвалтування та розпусні дії.
Призначений гінекологам, ендокринологам, пластичним хірургам, судовим медикам.
 
Гінекологічна ендокринологія. Клінічні лекції/І. Б. Манухін, Л. Г. Тумілович, М. А. Геворкян, Є. І. Манухіна. – 4-те вид. , перероб. та дод. – ГЕОТАР-Медіа, 2020. – 304 с. : іл. – (Серія “Бібліотека лікаря-фахівця”). – 304 с. (Серія “Бібліотека лікаря-спеціаліста”) – ISBN 978-5-9704-5821-1.Керівництво містить курс лекцій з актуальних питань гінекології та основних нейроендокринних синдромів. Викладено сучасні дані щодо патогенезу, діагностики та лікування різних гормонально-залежних гінекологічних захворювань. У 4-те видання додано дві нові лекції з функціональних кіст та дисгормональних захворювань молочних залоз.
У лекції «Гормональна контрацепція» представлені інноваційні гормональні контрацептиви, які мають додаткові переваги у профілактиці та лікуванні гормонально-залежних захворювань органів репродуктивної системи. У лекції «Ендометріоз» відображені новітні відомості з патогенезу, сучасного підходу до лікування та профілактики рецидиву хронічного тазового болю, ендометріоїдних кіст.
Видання призначене для лікарів-гінекологів, гінекологів-ендокринологів, а також практикуючих лікарів, клінічних ординаторів, аспірантів. 
Дитяча гінекологія. Довідник. – Київ: Знання, 2004. – 476 с. – (Бібліотека лікаря, що практикує). — ISBN 966-8148-35-5.
У довіднику систематизовано основні відомості з ювенільного акушерства та дитячої гінекології. Детально представлені сучасні методи дослідження у гінекології дітей та підлітків. Відображено питання діагностики та терапії запальних захворювань жіночої статевої сфери, ведення вагітності та пологів у неповнолітніх. Наведено рекомендації щодо організації дитячої гінекологічної допомоги.
Видання призначене для лікарів-акушерів-гінекологів, дитячих та підліткових гінекологів, студентів медичних вузів, інтернів акушерів-гінекологів.  
Дитяча ендокринологія. Атлас/за ред. І. І. Дідова, В. А. Петеркової. – М.: ГЕОТАР-Медіа, 2016. – 240 с. : іл. – ISBN 978-5-9704-3614-1.Атлас з дитячої ендокринології є першим подібним вітчизняним виданням. У книзі представлені критерії діагностики та лікування ендокринних захворювань у дітей, у тому числі орфанних хвороб. Опис клінічних випадків ілюстрований унікальними фотографіями. Атлас буде корисний як початківцям, так і досвідченим фахівцям. Видання призначене для лікарів-ендокринологів, педіатрів, неонатологів, лікарів загальної практики, ординаторів та студентів медичних вишів. 
Діагностика гінекологічних захворювань з курсом патологічної анатомії В. Н. Сєров, І. Н. Звенигородський. – М: БІНОМ. Лабораторія знань, 2003. – 139 с, іл.У книзі узагальнено відомості про діагностику захворювань матки та її придатків з за допомогою методів гістероскопії та лапароскопії, гістерографії, рентгенівської та магнітно-резонансної комп’ютерної томографії, а також ультрасонографії Особливістю видання є багатий ілюстративний матеріал (більше 400 діагностичних зображень, макро- та мікропрепаратів)..
Великий нарис з патологічної анатомії дозволяє скористатися найкращими традиціями вивчення складного клінічного матеріалу.
Видання призначене для лікарів усіх спеціальностей, а також для студентів старших курсів медичних університетів.
Епілепсія та вагітність / Д. В. Дмитренко, Н. А. Шнайдер, А. Т. Єгорова [та ін.]. – 2-ге вид., перероб. та дод. Геотар-Медіа, 2022. с. : іл. – DOI: 10.33029/9704-6359-8-EPI-2022-1-296. – ISBN 978-5-9704-6359-8.Книга присвячена надзвичайно актуальній проблемі сучасної охорони здоров’я – вагітності при епілепсії. Безперечною перевагою видання є докладний опис методів профілактики вроджених вад розвитку у плода з урахуванням фармакогенетичних особливостей метаболізму протиепілептичних препаратів та спадкових порушень фолатного циклу у жінки. Авторами розроблено рекомендаційний протокол планування, ведення вагітності, пологів та післяпологового періоду у жінок, які страждають на епілепсію. Інформація, представлена ​​в книзі, відповідає останнім досягненням сучасної науки, а проблеми, що розглядаються, оцінені з різних точок зору. Видання призначене практикуючим лікарям різних спеціальностей – неврологам, акушерам-гінекологам, дільничним терапевтам, сімейним лікарям, клінічним генетикам, педіатрам, клінічним нейрофізіологам, фармакологам, а також дослідникам цього напряму та студентам медичних вузів 
Ехографія у гінекології / Озерська І.А. – Медика.,2005Практичне керівництво “Ехографія в гінекології” під ред., Озерський І.А., розглядає основні засади ультразвукового дослідження органів малого тазу у жінок. На великому прикладі ілюстрацій, узі-сканів викладені матеріали, що висвітлюють гінекологічну патологію: захворювання шийки матки, ендокринна патологія яєчників, різні аномалії розвитку та будови органів репродуктивної системи, патологічні проблеми ендометрію, гнійно-запальні процеси органів малого тазу, позаматкова вагітність. генезу.
Лазерна терапія в акушерстві та гінекології. – М.: ТОВ «Видавництво «Тріада», 2018. – 248 с. ISBN 978-5-94789-827-9
У монографії представлені результати власних досліджень механізмів біологічного (терапевтичного) дії низькоінтенсивного лазерного випромінювання (НДІ) з точки зору можливостей застосування лазерної терапії для лікування жінок з різними гінекологічними захворюваннями, які можуть спричинити, у тому числі, проблеми із зачаттям, виношуванням та народженням здорової дитини або стати причиною безпліддя. Огляд літератури дозволив систематизувати наявні дані.
Лазерна терапія давно і успішно застосовується у всіх галузях сучасної медицини, але завжди найважливішою була і залишається актуальною досі тема оптимізації лазерного впливу, розробки найоптимальніших режимів та методик, обґрунтування меж безпечного використання лазерного світла.
Обговорюються питання біомодулюючої дії НІЛІ різних спектральних діапазонів з позицій термо-динамічного запуску Ca2+-процесів, як первинного процесу (механізму), що ініціюється НІЛІ, так і розуміння особливостей методології фізіотерапевтичного лікування в акушерсько-гінекологічній практиці Представлені нові методики лазерної терапії, обґрунтовано рекомендації щодо безпечної роботи з лазерними апаратами.
Книга розрахована на акушерів-гінекологів, фізіотерапевтів, фахівців у галузі лазерної медицини та реабілітації, які займаються патофізіологією репродукції, слухачів спеціалізованих курсів з лазерної медицини
Медикаментозний аборт в амбулаторній практиці / Г. Б. Дікі. – М. : ГЕОТАР-Медіа, 2018. – 384 с. : країна. – ISBN 978-5-9704-4430-6.у посібнику висвітлено загальні проблеми репродуктивного здоров’я у зв’язку зі штучним та мимовільним перериванням вагітності, узагальнено наявні у автора та у світовій літературі відомості про наслідки дострокового завершення вагітності та обґрунтовано переваги медикаментозного спорожнення матки при артифікаційному (за бажанням та за медичними показаннями) у І триместрі. У книзі містяться найважливіші з позицій репродуктології розділи – про відновлення репродуктивної функції у жінок із самозвільним перериванням вагітності в анамнезі та прегравідарної підготовки жінок, які планують дітонародження. Видання призначене організаторам охорони здоров’я, акушерам-гінекологам, лікарям загальної практики, акушеркам, які працюють самостійно. Книга буде корисною для фахівців, які працюють у галузі післявузівського підвищення кваліфікації лікарів. Справжня робота є ініціативною, думки та точки зору, виражені в даній книзі, належать автору, засновані на власному досвіді, клінічних дослідженнях, опублікованих у вітчизняній та світовій літературі, публікаціях Всесвітньої організації охорони здоров’я, позиції неурядових некомерційних міжнародних та вітчизняних організацій та можуть не співпадати з офіційною позицією інших установ. Згадування тих чи інших продуктів за патентованою назвою не означає, що автор підтримує або рекомендує їх, віддаючи перевагу в порівнянні з іншими продуктами аналогічного характеру.
Медичні критерії прийнятності для використання методів контрацепції 5-е видання, Методичні рекомендації. – Geneva: World Health Organization; 2015
Цей документ підготовлений у рамках процесу підвищення якості медичного обслуговування під час планування сім’ї. Медичні критерії прийнятності для використання методів контрацепції (MEC), перше видання яких було опубліковано в 1996 році, є рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щодо безпеки використання різних методів контрацепції при особливих клінічних станах. Дане п’яте видання рекомендацій MEC – найновіше із серії рекомендацій, що періодично переглядаються.Дане п’яте видання медичних критеріїв прийнятності для використання методів контрацепції (MEC) складається з 2-х частин. У першій частині описується, як розроблялися рекомендації, а у другій частині містяться рекомендації та опис їх застосування. Рекомендації, що містяться в цьому документі, засновані на новітніх клінічних та епідеміологічних даних. Деякі інструменти та допоміжні засоби, доступні з джерел ВООЗ та інших організацій, допоможуть провайдерам медичних послуг правильно застосовувати ці рекомендації у їхній медичній практиці.
Невідкладні стани та анестезія в акушерстві. Клінічна патофізіологія та фармакотерапія. 2-ге вид. – СПб.: ТОВ «ЕЛБІ-СПб», 2004. – 600 с.У керівництві представлені сучасні підходи до діагностики, профілактики та лікування невідкладних станів, що найчастіше зустрічаються в акушерській практиці та мають реальну загрозу для життя матері та плода. З урахуванням сучасних уявлень висвітлено механізми розвитку невідкладних станів та їх патогенетичне лікування. Частина керівництва присвячена одній із найскладніших галузей медицини — анестезії у невідкладній акушерській практиці. Книга розрахована на анестезіологів-реаніматологів, акушерів-гінекологів, лікарів різних спеціальностей, а також студентів медичних факультетів, аспірантів та клінічних ординаторів.
Нетримання сечі у жінок: посібник для лікарів / за ред. В. Ф. Біженара. – Геотар-Медіа, 2022.: іл. – (Серія SMART). – DOI: 10.33029/9704-6493-9-ВФБ-2022-1-160. – ISBN 978-
5-9704-6493-9.

У посібнику розглянуті питання, пов’язані з розладом сечовипускання у жінок. Дано огляд класифікацій нетримання сечі. Подано сучасні теорії патогенезу різних форм нетримання сечі, а також актуальні діагностичні методи виявлення даної патології та способи її лікування. Особливий акцент зроблено на можливостях сучасної комбінованої терапії складних форм розладів сечовипускання у жінок. Наведено нові фармакологічні препарати, а також описано мініінвазивні хірургічні методи корекції нетримання сечі у жінок.
Видання призначене лікарям акушерам-гінекологам, урологам, хірургам, неврологам, фізіотерапевтам, а також лікарям загальної лікарської практики (сімейним лікарям), ординаторам та студентам медичних вузів.
Планування сім’ї: універсальний посібник для постачальників послуг із планування сім’ї. Оновлене 3-тє видання 2018 р. Копенгаген: Європейське регіональне бюро ВООЗ; 2021У документі «Планування сім’ї: універсальний посібник для постачальників послуг із планування сім’ї» містяться методичні рекомендації, які допоможуть медичним працівникам ефективно та належним чином надавати інформацію про методи планування сім’ї. Даний посібник включає інформацію з «Медичних критеріїв прийнятності для використання методів контрацепції», «Зводу практичних рекомендацій щодо застосування засобів контрацепції» та інших посібників ВООЗ. Вся інформація, що надається, з усіх розглянутих тем третього видання «Універсального керівництва» була оновлена ​​згідно з актуальними керівництвами ВООЗ.Дане видання, що є вичерпним довідковим посібником, містить конкретні практичні рекомендації щодо підбору та застосування 21 методу контрацепції та охоплює широке коло питань, що постають перед постачальниками послуг з планування сім’ї в їх повсякденній роботі.
Посібник з догляду при перериванні вагітності: основні положення [Abortion care guideline: executive summary]. Женева: Всесвітня організація охорони здоров’я; 2022 r.Метою цього керівництва є представлення повного набору всіх рекомендацій ВООЗ і заяв про найкращу практику, що стосуються абортів. Хоча юридичний, нормативний, політичний контекст та контекст надання послуг можуть відрізнятися від країни до країни, рекомендації та найкращі методи, описані в цьому документі, мають на меті надати можливість приймати рішення на основі фактів щодо якісної допомоги при абортах.Ця рекомендація оновлює та замінює рекомендації в усіх попередніх рекомендаціях ВООЗ щодо догляду за абортами
Посібник з репродуктивної медицини. За ред. Б. Карра, Р. Блекуелла та Р. Азіза. Пров. з англ. – М.: “Практика”, 2015. – 832 с.Медицина безперервно розвивається. Йдуть дослідження, накопичується клінічний досвід, з’являються нові лікарські засоби та методи лікування. Автори та редактор зробили все можливе, щоб до книги увійшли найсучасніші та вичерпніші відомості. Але оскільки ніхто не застрахований від помилок, а випуск книги у світ займає деякий час, протягом якого неминуче поява нової інформації, ні автори, ні редактор, ні інші особи, які працювали над книгою, не можуть гарантувати її абсолютну бездоганність. Ми наполегливо рекомендуємо лікарям, крім цієї книги, звертатися і до іншої довідкової літератури. Призначаючи лікарські засоби, особливо нові або рідкісні, уважно прочитайте інструкцію, вкладену в упаковку
Тривимірна ехографія в акушерстві/Мєдвєдєв М.В. 1-е – М.: Реал Тайм, 2007. – 168 с.: іл.У книзі широко представлені сучасні аспекти застосування тривимірної ехографії в акушерській практиці. Особливу увагу приділено опису діагностичних можливостей тривимірної ехокардіографії плода у пренастільному виявленні вроджених вад серця. Окремі розділи книги посвящені використанню тривимірної ехографії при багатоплідній вагітності, а також при дослідженні плаценти та пуповини.
Для акушерів- гінекологів, перинатологів, неонатологів, лікарів ультразвукової діагностики та фахівців з функціональної діагностики.
Ендокринна гінекологія / Інститут педіатрії, акушерства та гінекології АМН України. – К.: Заповгг, 2003. – 300 с.
ISBN 966-7272-48-6Настоящая книга предназначена для гинекологов, эндокринологов и врачей смежных специальностей. В ней представлены данные о патогенезе, этиологии, особенностях клинических проявлений дисгормональных нарушений у женщин, а также изменениях в репродуктивной системе при сочетанной эндокринной и иммунной патологии. Сформулированы современные принципы диагностики и лечения, а также приведены алгоритмы ведения больных с гормональными нарушениями в репродуктивной системе.
Задача настоящей публикации состоит в обобщении и представлении новейших данных в области эндокринной гинекологии для практических врачей различ¬ного профиля, что расширит возможности правильной дифференциальной диагностики и обеспечит обоснованное патогенетическое лечение дисгормо¬нальных нарушений репродуктивной системы у женщин.

Залишити коментар