25 травня – World Thyroid Day – Міжнародний день щитовидної залози, коли медична спільнота звертає увагу на поширення захворювань щитоподібної залози та необхідність застосування заходів їх попередження.
Святкування цього дня, з метою поширення поінформованості населення, засновано з ініціативи Європейської асоціації щитовидної залози (European Thyroid Association, скорочено – ETA). У 2022 ETA звертає особливу увагу на такий фактор навколишнього середовища, що впливає на функцію щитовидної залози, як радіоактивність. Асоціація наголошує, що під час війни у центрі Європи, яку розв’язала росія проти України, все частіше лунають загрози застосування ядерної зброї. Тому тема програми Всесвітнього дня щитовидної залози у цьому році, що проводить European Thyroid Association, є «Ядерні катастрофи: наслідки для щитовидної залози та захист щитовидної залози».
Ця тема дуже важлива та особлива для України, враховуючи досвід Чорнобильської трагедії та наявність значної кількості об’єктів ядерної інфраструктури на території України.
За статистичними даними в Україні за останні 5 років кількість захворювань щитовидної залози збільшилась у п’ять разів, та становить 46 % від всіх ендокринологічних захворювань, займаючи друге місто після цукрового діабету. Звертає на себе увагу значне збільшення кількості хворих на доброякісні вузлові утворення, злоякісні пухлини та розвиток проблем із гормонами щитовидної залози у жінок, що виникають вдесятеро частіше, ніж у чоловіків.
Щитовидна залоза виробляє гормони тироксин (Т4), трийодтиронін (Т3) та кальцитонін, які відіграють важливу роль у регуляції обміну речовин і інших процесах в організмі таких як:
- Адаптація до температури довкілля
- Робота серця і периферичних судин
- Ріст та формування скелета та м’язів
- Участь в розпаді жирів та вуглеводів
- Покращення поглинання кисню тканинами
- Вплив на інтелектуальний розвиток дітей та емоційний стан дорослих.
Ознаками захворювання щитовидної залози можуть бути:
Зміна ваги. При підвищенні рівня гормонів – схуднення, при зниженні- зростання маси тіла.
Емоційна нерівновага. Апатія, плаксивість, надмірна тривожність, млявість або агресія, зміна настрою без вагомої причини. Сонливість. Неуважність. Погіршення пам’яті
Відсутність нормальної температури тіла. Може бути вищою або нижчою від 36,6 °C
Дискомфорт в області шиї, як наслідок збільшення щитовидної залози. Серед інших ознак: потовщення язика, сліди від зубів на язику, набряклість обличчя та кінцівок.
Сухість шкіри. Та такі ознаки: лущення шкіри на ліктях і колінах, висипи, подразнення, запалення та підвищена чутливість. Ламкість нігтів і волосся
Розлади кишківника. Щитоподібна залоза контролює обмін речовин і роботу шлунково-кишкового тракту, тому збої в її роботі спричиняють діарею, запор та дискомфорт у животі.
Зміни серцевого ритму. Задишка або, навпаки, прискорене серцебиття під час будь-якої фізичної активності є однією з ознак ендокринного захворювання.
Біль у м’язах. Низький рівень гормонів щитовидної залози призводить до пошкодження нервових закінчень, через що можуть з’являтися судоми, біль у м’язах та оніміння кінцівок.
Як запобігти захворюванням щитоподібної залози?
Гормони щитовидної залози містять йод, тому ми маємо достатньо споживати його з їжею. Денна норма йоду становить 150-250 мкг, але більшість мешканців України споживають лише 40-80 мкг. Тобто українці споживають утричі менше йоду, ніж необхідно. Найбільшу нестачу відчувають у Чернігівській області та в Західній Україні. Основним природним джерелом йоду для людини вважаються продукти тваринного (60%) і рослинного (34%) походження, а також меншою мірою вода і повітря (по 3%).
Дуже важливо мати в раціоні продукти, в складі яких є йод. Серед продуктів харчування найбільше йоду міститься у морепродуктах. Біла риба, овочі, фрукти, яйця, волоські горіхи також містять йод. В таблиці, що додається, наведені дані про вміст йоду в харчових продуктах.
Назва продукту | Вміст йоду в 100гр продукту | Відсоток добової потреби |
Морська капуста | 300 мкг | 200% |
Кальмар | 200 мкг | 133% |
Тріска | 135 мкг | 90% |
Креветка | 110 мкг | 73% |
Окунь морський | 60 мкг | 40% |
Лосось атлантичний (сьомга) | 50 мкг | 33% |
Скумбрія | 45 мкг | 30% |
Оселедець | 40 мкг | 27% |
Жовток курячого яйця | 33 мкг | 22% |
Гриби печериці | 18 мкг | 12% |
Квасоля (зерно) | 12 мкг | 8% |
Крупа пшенична | 10 мкг | 7% |
Ячмінь (зерно) | 9 мкг | 6% |
Молоко, йогурт, кефір | 9 мкг | 6% |
Редис | 8 мкг | 5% |
Салат листовий (зелень) | 8 мкг | 5% |
Буряк | 7 мкг | 5% |
Сметана 30% | 7 мкг | 5% |
Молоко згущене з цукром 8,5% | 7 мкг | 5% |
Пластівці вівсяні “Геркулес” | 6 мкг | 4% |
Гречка (зерно) | 5 мкг | 3% |
Картопля | 5 мкг | 3% |
Крупа вівсяна | 5 мкг | 3% |
Цибуля ріпчаста | 3 мкг | 2% |
Огірок | 3 мкг | 2% |
Капуста білокачанна | 3 мкг | 2% |
Молоко козяче | 2 мкг | 1% |
Макарони із муки в/г | 2 мкг | 1% |
Мука пшенична в/г | 2 мкг | 1% |
Рис (зерно) | 2 мкг | 1% |
Баклажани | 2 мкг | 1% |
Капуста савойська | 2 мкг | 1% |
Помідор (томат) | 2 мкг | 1% |
Горох зелений (свіжий) | 1 мкг | 1% |
Абрикос | 1 мкг | 1% |
Гарбуз | 1 мкг | 1% |
Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Тому для приготування щоденних страв потрібно використовувати йодовану сіль та додавати її у вже приготовлені страви, бо йод при нагріванні випаровується.
Виявленню захворювань щитовидної залози, їх лікуванню сприяє вчасне звернення до сімейного лікаря, який за необхідності направить на поглиблене обстеження та консультацію спеціаліста.