Міжнародний день щитовидної залози

25 травня – World Thyroid Day – Міжнародний день щитовидної залози, коли медична спільнота  звертає увагу на поширення захворювань щитоподібної залози та необхідність застосування заходів їх попередження.

Святкування цього дня, з метою поширення поінформованості населення, засновано з ініціативи Європейської асоціації  щитовидної залози (European Thyroid Association, скорочено – ETA).  У 2022  ETA  звертає особливу увагу на такий фактор навколишнього середовища, що впливає на функцію щитовидної залози, як радіоактивність. Асоціація наголошує, що під час війни у центрі Європи, яку розв’язала росія проти України, все частіше лунають загрози застосування ядерної зброї. Тому тема  програми Всесвітнього дня щитовидної залози у цьому році, що проводить European Thyroid Association, є «Ядерні катастрофи: наслідки для щитовидної залози та захист щитовидної залози».

Ця тема дуже важлива та особлива для України, враховуючи досвід Чорнобильської трагедії та наявність значної кількості об’єктів ядерної інфраструктури на території України.

За статистичними даними в Україні за останні 5 років кількість захворювань щитовидної залози збільшилась у п’ять разів, та становить 46 % від всіх ендокринологічних захворювань, займаючи друге місто після цукрового діабету.  Звертає на себе увагу значне збільшення кількості хворих на доброякісні вузлові утворення, злоякісні пухлини та розвиток проблем із гормонами щитовидної залози у жінок, що виникають вдесятеро частіше, ніж у чоловіків.

Щитовидна залоза  виробляє гормони тироксин (Т4), трийодтиронін (Т3) та кальцитонін, які відіграють важливу роль у регуляції обміну речовин і інших процесах в організмі  таких  як:

  • Адаптація до температури довкілля
  • Робота серця і периферичних судин
  • Ріст та формування скелета та м’язів
  • Участь в розпаді жирів та вуглеводів
  • Покращення поглинання кисню тканинами
  • Вплив на інтелектуальний розвиток дітей та емоційний стан дорослих.

Ознаками захворювання щитовидної залози можуть бути:

Зміна ваги. При підвищенні рівня гормонів – схуднення, при зниженні- зростання маси тіла.

Емоційна нерівновага. Апатія, плаксивість, надмірна тривожність, млявість або агресія, зміна настрою без вагомої причини. Сонливість. Неуважність. Погіршення пам’яті

Відсутність нормальної температури тіла. Може бути вищою або нижчою від 36,6 °C

Дискомфорт в області шиї, як наслідок збільшення щитовидної залози. Серед інших ознак: потовщення язика, сліди від зубів на язику, набряклість обличчя та кінцівок.

Сухість шкіри. Та такі ознаки: лущення шкіри на ліктях і колінах, висипи, подразнення, запалення та підвищена чутливість. Ламкість нігтів і волосся

Розлади кишківника. Щитоподібна залоза контролює обмін речовин і роботу шлунково-кишкового тракту, тому збої в її роботі спричиняють діарею, запор та дискомфорт у животі.

Зміни серцевого ритму. Задишка або, навпаки, прискорене серцебиття під час будь-якої фізичної активності є однією з ознак ендокринного захворювання.

Біль у м’язах. Низький рівень гормонів щитовидної залози призводить до пошкодження нервових закінчень, через що можуть з’являтися судоми, біль у м’язах та оніміння кінцівок.

Як запобігти захворюванням щитоподібної залози?

Гормони щитовидної залози містять йод, тому ми маємо достатньо споживати його з їжею. Денна норма йоду становить 150-250 мкг, але більшість мешканців України споживають лише 40-80 мкг. Тобто українці споживають утричі менше йоду, ніж необхідно. Найбільшу нестачу відчувають у Чернігівській області та в Західній Україні. Основним природним джерелом йоду для людини вважаються продукти тваринного (60%) і рослинного (34%) походження, а також меншою мірою вода і повітря (по 3%).

Дуже важливо мати в раціоні продукти, в складі яких є йод.  Серед продуктів харчування найбільше йоду міститься у морепродуктах. Біла риба, овочі, фрукти, яйця, волоські горіхи також містять йод. В таблиці, що додається, наведені дані про вміст йоду в харчових продуктах.

Назва продуктуВміст  йоду в 100гр продуктуВідсоток добової потреби
Морська капуста300 мкг200%
Кальмар200 мкг133%
Тріска135 мкг90%
Креветка110 мкг73%
Окунь морський60 мкг40%
Лосось атлантичний (сьомга)50 мкг33%
Скумбрія45 мкг30%
Оселедець40 мкг27%
Жовток курячого яйця33 мкг22%
Гриби печериці18 мкг12%
Квасоля (зерно)12 мкг8%
Крупа пшенична10 мкг7%
Ячмінь (зерно)9 мкг6%
Молоко,   йогурт,  кефір9 мкг6%
Редис8 мкг5%
Салат листовий (зелень)8 мкг5%
Буряк7 мкг5%
Сметана 30%7 мкг5%
Молоко згущене з цукром 8,5%7 мкг5%
Пластівці вівсяні “Геркулес”6 мкг4%
Гречка (зерно)5 мкг3%
Картопля5 мкг3%
Крупа вівсяна5 мкг3%
Цибуля ріпчаста3 мкг2%
Огірок3 мкг2%
Капуста білокачанна3 мкг2%
Молоко козяче2 мкг1%
Макарони із муки в/г2 мкг1%
Мука пшенична в/г2 мкг1%
Рис (зерно)2 мкг1%
Баклажани2 мкг1%
Капуста савойська2 мкг1%
Помідор (томат)2 мкг1%
Горох зелений (свіжий)1 мкг1%
Абрикос1 мкг1%
Гарбуз1 мкг1%

Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Тому для приготування щоденних страв потрібно використовувати йодовану сіль та додавати її у вже приготовлені страви, бо йод при нагріванні випаровується.

Виявленню захворювань щитовидної залози, їх лікуванню сприяє вчасне звернення до сімейного лікаря, який за необхідності направить на поглиблене обстеження та консультацію спеціаліста.

Залишити коментар