Всесвітній день розсіяного склерозу

Щорічно, останньої середи травня, у багатьох країнах світу проводиться Всесвітній день розсіяного склерозу (World Multiple Sclerosis Day), який цього року припадає на 25 травня.

Цей день засновано у 2009 році за ініціативою Міжнародної Федерації товариств розсіяного склерозу. Розсіяний склероз є хронічним прогресуючим захворюванням центральної нервової системи. Клінічно проявляється неврологічною симптоматикою: розладами зору, патологією рухової активності, порушенням функції тазових органів. Точні причини виникнення розсіяного склерозу невідомі.У світі кількість людей, які хворіють на розсіяний склероз перевищує 2 млн. Серед хворих переважають жінки віком 20–35 років (близько 80%) і чоловіки у віці 35–45 років.

Середній вік початку захворювання — 29–33 роки. Розсіяний склероз посідає одне з лідируючих місць серед причин інвалідизації пацієнтів у молодому віці.Кількість нових випадків розсіяного склерозу збільшується в середньому з 2,2 до 3,4 на 100 тис. населення у рік. В Україні маємо коливання поширеності хвороби від 10 до 70 на 100 тис. населення, з переважанням кількості хворих у західних і північних регіонах.Мета цього дня — привернути увагу до проблеми розсіяного склерозу на міжнародному рівні, допомогти людям, які живуть із хворобою, а також об’єднати зусилля національних і міжнародних організацій у боротьбі з цим захворюванням.

Нагадуємо про важливість профілактичних оглядів та необхідність вчасно звертатися до лікарів. Бережіть себе та будьте здорові!

Залишити коментар