Всесвітній день без тютюну – 2021: «Кидай курити зараз!»

Щорічно 31 травня відмічається Всесвітній день відмови від тютюну. Вживання тютюну й тютюнового диму негативно впливає на здоров’я протягом усього життя людини.

  • У внутрішньоутробному періоді вплив тютюну може підвищити ймовірність мертвонародження і вроджених аномалій дитини.
  • У грудному віці “вторинне куріння” може стати причиною синдрому раптової смерті немовляти. У дитячому та підлітковому віці вплив тютюну може стати причиною серйозних порушень здоров’я в результаті захворювань респіраторної системи.
  • Однак, особливо явно негативний вплив тютюну проявляється приблизно з 30 років. У порівняно молодих людей середнього віку воно може бути причиною підвищення рівнів серцево-судинних захворювань.
  • У більш пізні періоди життя вплив тютюну може бути причиною зростання поширеності онкологічних захворювань (особливо раку легенів), а також підвищення рівня смертності від хвороб респіраторної системи.
    Хоча споживання тютюну зазвичай зв’язується з неінфекційними захворюваннями (НІЗ), такими як рак, хвороби серця та органів дихання, тютюн також є важливим фактором, що впливає на смертність від інфекційних захворювань. Наприклад, туберкульоз в певних випадках може бути латентним і активізуватися в результаті вживання тютюну.Що стосується неінфекційних захворювань, 85% смертей від раку трахеї, бронхів і легенів і 16% смертей, викликаних ішемічною хворобою серця, пов’язані з вживанням тютюну.

    Що стосується інфекційних захворювань, вживанням тютюну обумовлені 26% смертей від туберкульозу і 24% всіх смертей від інфекцій нижніх дихальних шляхів.В Україні, як і в інших країнах, неінфекційні захворювання (НІЗ) залишаються основною причиною захворюваності, втрати працездатності та передчасної смертності. НІЗ в Україні є причиною більш ніж 80% втрачених років потенційного життя через передчасну смертність та інвалідність, а також близько 90% всіх смертей з високим рівнем передчасної смертності.Майже 80% загальної чисельності померлих в Україні припадає на хвороби системи кровообігу, новоутворення, хвороби органів дихання.
    Протягом 4 місяців 2021 року в Україні зафіксовано 174 050 летальних випадків, 64 938 з яких – у березні. Найбільше смертей спричинили захворювання системи кровообігу, які забрали життя 111 259 людей, в тому числі від ішемічної хвороби серця загинуло 77 672 осіб, від цереброваскулярних хвороб (інсульту) – 21 210 осіб. Також 18 217 померли через злоякісні новоутворення (рак). Коронавірусна інфекція позбавила життя 15 040 осіб.

    Така ситуація впливає і на рівень середньої очікуваної тривалості життя, який становить 72 роки (чоловіки – 66,3 роки, жінки – 76,3 роки), що є значно нижчим, у порівнянні з іншими європейськими країнами.Щорічно в Україні від захворювань, що спричинені вживанням тютюну, помирають 85 000 громадян.
    Згідно з даними Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну (GATS) 2010 та 2017 рр., поширеність щоденного куріння в Україні зменшилася на 20% за 2010–2017 рр. Проте 23% дорослих (8,2 млн) нині вживають тютюнові вироби. Чоловіки курять в п’ять разів частіше за жінок. Так, в економічно найпродуктивніших вікових групах (25–44 роки та 45–64 роки) чоловіки курили щодня у 46,4% та 38,3% випадках відповідно. Прогнозовано ці групи страждали від найважчого тягаря НІЗ – онкологічних, серцево-судинних і респіраторних захворювань зокрема. У 2013–2017 рр. поширеність тютюнокуріння серед молоді віком 18–30 років також зменшилась (з 37% у 2013 р. до 26,7% у 2017 р., або на 28%).

    Поширеність тютюнокуріння серед підлітків віком 15–17 років постійно знижується (з 21,2% у 2007 р. до 12,2% у 2015 р.). З огляду на зазначені дані, молоді люди в Україні курять дедалі менше, а ще важливіше – менше молодих людей починає курити. Водночас серед молоді набуло популярності куріння електронних сигарет і кальяна. Зокрема, 11,3% підлітків віком 15–17 років курили кальян, 5,5% – електронні сигарети. Необхідне серйозне державне регулювання продажу та рекламування електронних пристроїв для куріння. Вирішенню цього питання може сприяти прийняття Верховною радою законопроєкту № 4358 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну».

    Нові продукти, такі як електронні сигарети та системи для нагрівання тютюну, виробники просувають як продукти «зниженого ризику». На фоні скорочення поширеності куріння звичайних сигарет, ці вироби набувають усе більшої популярності, зокрема, серед підлітків та молодих людей, і повертають куріння у статус норми. Це становить неабиякі загрози для громадського здоров’я. ВООЗ у своїй заяві від 27 липня 2020 року зауважив: «Більш низька концентрація небезпечних для здоров’я речовин у виробах на основі нагрівання тютюну не робить їх нешкідливими і не тотожна більш низькому рівню ризику для здоров’я, пов’язаного з їх вживанням. Насправді в аерозолях, що утворюються в процесі використання виробів на основі нагрівання тютюну, деякі токсичні речовини містяться в більш високих концентраціях, ніж в димі традиційних сигарет; крім того, в цих аерозолях присутній ряд інших токсинів, які в димі традиційних сигарет відсутні. Пов’язані з цим наслідки для здоров’я невідомі». В Україні у 2019 році вперше проведено національне дослідження щодо поширеності основних факторів ризику НІЗ. Третина (33,9%) населення віком 18–69 років були нинішніми курцями, серед яких половина всіх чоловіків (50,3%) та кожна шоста жінка (16,7%). Новітні тютюнові продукти, такі як системи для нагрівання тютюну та електронні сигарети, використовуються дедалі частіше, особливо молодшими групами населення. Те саме стосується і кальяну, який курили 18,7% населення віком 18–29 років. Кожен п’ятий нинішній курець (21%) намагався безуспішно відмовитись від куріння протягом останніх 12 місяців. Ця частка була особливо високою серед жінок віком 18–29 років, де майже половина (48,8%) зробила невдалу спробу кинути курити.
    Нещодавно ВООЗ ініціювала глобальну кампанію з нагоди Всесвітнього дня без тютюну – 2021, яка буде проходити протягом усього року під гаслом “Пора відмовитися від тютюну”. Мета кампанії – за допомогою різних ініціатив і цифрових інструментів допомогти 100 мільйонам людей в усьому світі відмовитися від тютюну.

    Вона допоможе створенню більш здорових умов, що сприяють відмові від тютюну, шляхом:
  • підтримки рішучих заходів політики щодо відмови від тютюну
  • розширення доступу до послуг з відмови від тютюну
  • підвищення обізнаності про тактику тютюнової індустрії
  • підтримки людей, що прагнуть відмовитися від тютюну, за допомогою ініціатив за принципом “відмовся і виграй”.

    В умовах пандемії COVID-19 мільйони споживачів тютюну захотіли кинути палити. В той самий час, відмовитися від тютюну може бути не так просто, особливо з урахуванням додаткового стресу через викликаних пандемією соціальних і економічних труднощів. «Куріння вбиває 8 мільйонів чоловік в рік, але якщо користувачам потрібно більше мотивації, щоб позбутися від цієї звички, пандемія дає правильний стимул», – зазначає Генеральний директор ВООЗ д-р Тедрос Адханом Гебрейесус.Про своє бажання кинути курити заявляють близько 780 мільйонів чоловік у всьому світі, але лише 30% з них мають доступ до засобів, здатним допомогти їм подолати фізичну і психологічну залежність від тютюну. ВООЗ і її партнери мають намір надати цим людям кошти і ресурси, які допоможуть зробити спробу відмовитися від тютюну.
    Відмова від тютюну приносить користь здоров’ю як відразу, так і в довгостроковій перспективі. Всього через 20 хвилин після припинення куріння сповільнюється пульс. В протягом 12 годин вміст чадного газу в крові знижується до нормального рівня. Протягом 2-12 тижнів поліпшуються кровообіг і функція легенів. Протягом 1-9 місяців поступово пропадають кашель і задишка. Через 5-15 років ризик інсульту зменшується до аналогічного рівня людини, яка не курить. Протягом 10 років ризик розвитку раку легенів зменшується, в порівнянні з ризиком для курця, приблизно в два рази. Протягом 15 років ризик розвитку хвороб серця зменшується до аналогічного рівня у некурящої людини.

    В рамках кампанії “Пора відмовитися від Тютюну” цілодобовий цифровий медичний працівник ВООЗ (https://www.who.int/…/spotlight/using-ai-to-quit-tobacco), буде допомагати людям кинути курити. Також отримати допомогу у припиненні куріння в Україні можна за посиланням: http://stopsmoking.org.ua/.
    Бажаємо усім здоров’я, а тим, чиє життя пов’язано із курінням замислитися над інформацією про небезпеки куріння для здоров’я та приєднатися до тих, хто вирішить позбутися згубної звички.

Залишити коментар