Як поводитися під час обстрілів і чого робити не можна

24 лютого Росія напала на Україну.

СИСТЕМА ЗАЛПОВОГО ВОГНЮ

• Снаряд (ракету) можна помітити та зреагувати на нього, залп реактивної установки добре видно. Вночі він виглядає як яскравий спалах, вдень після нього можна побачити димні сліди ракет;
• Ховайтеся у підвалі або іншому поглибленому приміщенні. Вибирайте місце в кутку між несучими стінами і недалеко від вікон та дверей для того, щоб негайно залишити будинок у разі попадання снаряда;
• Не виходьте з укриття, не зачекавши хоча б 10 хвилин після завершення обстрілу, адже після залпу зазвичай ведеться уточнення результатів стрілянини та коригування вогню або зміна позиції.

ЩО РОБИТИ ПІД ЧАС АРТИЛЕРІЙСЬКОГО ОБСТРІЛУ:

• Під час артилерійського, мінометного обстрілу або авіаційного нальоту не залишайтеся у під’їздах, під арками та на сходових клітках. Також небезпечно ховатися у підвалах панельних будинків, біля машин, заправок та під стінами будинків з легких конструкцій. Це небезпечно тим, що ви можете опинитися під завалом;
• Якщо вогонь артилерії, мінометний обстріл, авіаційне бомбардування застали вас у дорозі, негайно лягайте на землю, туди, де є виступ, або хоча б у невелике заглиблення. Захист можуть дати бетонні конструкції (крім тих, що можуть обвалитися і спалахнути), траншеї, неглибокі підземні колодязі, широкі труби водостоку та канави;
• Закривайте вуха долонями і відкривайте рот. Це убереже від контузії та баротравми;

ЩО РОБИТИ ПІД ЧАС ОБСТРІЛУ ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ:

• Найкраще сховатися у захищеному приміщенні (наприклад, у ванній кімнаті або у самій ванній). Якщо це неможливо, потрібно лягти, прикрившись предметами, які можуть захистити від уламків та куль.
• Якщо ви потрапили під стрілянину на відкритому місці, краще впасти на землю та закрити голову руками. Ефективним захистом буде будь-який виступ, навіть тротуар, заглиблення у землі чи канава. Укриттям може стати бетонна сміттєва урна або сходинки ганку. Не ховайтеся за авто чи кіосками — вони часто стають мішенями.
• Де б ви не були, тіло має бути в максимально безпечному положенні. Згрупуйтеся, ляжте в позу ембріона. Розгорніться ногами у бік стрілянини, прикривши голову руками і відкривши рота, щоб близький вибух не пошкодив барабанні перетинки. Зачекайте, доки стрілянина не вщухне, а пострілів не буде хоча б 5 хвилин.

ЩО РОБИТИ У НАДЗВИЧАЙНІЙ СИТУАЦІЇ АБО У ЗОНІ БОЄВИХ ДІЙ

Зберігайте спокій та концентрацію уваги. Від цього залежатиме, наскільки вдало і швидко ви зможете впоратися з кризою та мінімізувати її наслідки. У кризових умовах проти вас діятимуть багато факторів, зокрема емоції. Пам’ятайте: у критичний момент необхідно бути зібраними та сфокусованими, не реагувати на можливі провокації.

ЧОГО НІ В ЯКОМУ РАЗІ РОБИТИ НЕ МОЖНА

• Наближатися до вікон, якщо ви чуєте постріли;
• Спостерігати за перебігом бойових дій, стояти чи перебігати під обстрілом;
• Сперечатись із озброєними людьми, фотографувати та робити записи в їх присутності;
• Демонструвати зброю або предмети, схожі на неї;
• Підбирати кинуту зброю та боєприпаси;
• Торкатися вибухонебезпечних та підозрілих предметів, намагатися розібрати їх або перенести в інше місце – натомість негайно повідомте про їхнє місце розташування рятувальникам та поліцейським.
• Носити армійську форму або камуфляжний одяг – краще одягайте одяг темних кольорів, щоб не привертати увагу, і уникайте будь-яких символів, тому що вони можуть викликати неадекватну реакцію.

Нагадаємо, адреси бомбосховищ у Дніпрі ви можете знайти за посиланням https://dp.informator.ua/…/na-vsyakij-sluchaj-napomnim…/.

Як проводити серцево-легеневу реанімацію – читайте за посиланням https://dp.informator.ua/…/kak-provodit-serdechno…/, як зупиняти кровотечу – https://dp.informator.ua/…/kak-ostanavlivat-krovotechenie/.

У жодному разі не публікуйте інформацію та фотографії позицій та пересування української військової техніки. Що робити і куди ховатися у разі обстрілу – читайте за посиланням https://dp.informator.ua/…/na-vsyakij-sluchaj-chto…/.

У поліції закликали у разі ДТП одразу прибирати автомобілі з дороги. Про роботу громадського транспорту – за посиланням https://dp.informator.ua/…/obshhestvennyj-transport-v…/. У поліції закликали повідомляти про підозрілих людей чи предмети, а в СБУ — не використовувати коптери чи дрони.

Залишити коментар