Небезпека питної води

Під час надзвичайних ситуацій, таких як війна російських окупантів проти України, особливо важливо для цивільного населення не тільки не зазнати травм, поранень внаслідок бойових дій, але і вберегти себе від звичайних хвороб, особливо інфекційних, які, як правило супроводжують надзвичайні ситуації. Тому хочемо нагади прості правила щоб уберегти себе.
Інфекційні хвороби частіше передаються через недотримання особистої гігієни, особливо чистоти рук або через питну воду.

За рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я України у тривожній валізі потрібно мати засоби особистої гігієни для миття, обробки рук – хоча б невеличкий шматочок мила, а у разі обмеженого доступу до води – вологі спиртові серветки, дезінфекційні засоби для рук з вмістом спирту або хлоргексидину.
Якщо Ви перебуваєте у облаштованих бомбосховищах, в місцях тимчасового перебування осіб, які вимушені покинути місця постійного проживання, забезпечення питною водою здійснюється відповідними службами, але краще мати із собою запас питної води.

Вдома водою бажано запастися з розрахунку три літри на людину на добу. Якщо не впевнені в її чистоті ― знайдіть можливість її перекипʼятити. Воду варто зберігати у пластикових пляшках та відрах із покришками. Можна заморозити воду ― тільки перед тим, як ставити її до морозильника, залиште в ємності до 20% вільного місця: заморожена вода збільшується в обʼємі.
Зберігати воду питну потрібно у закритих ємностях. При цьому обов’язково позначити де вода знезаражена для пиття, в де для технічних або господарських потреб. Як правило, роблять 2-3 добовий запас.
У разі відсутності водопостачання потрібно використовувати питну воду з інших джерел нецентралізованого водопостачання (колодязів, шахтних криниць), пунктів розливу питної води (в тому числі пересувних) при їх наявності, фасовану бутильовану воду.

Вода з відкритих водойм використовується тільки для технічних цілей. Для пиття та приготування їжі краще воду кип’ятити. Кип’ятіння є ефективним методом знезаражування води (треба кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання), але навіть при зберіганні її у чистій і добре закритій ємності термін придатності не повинен перевищувати однієї доби.
Також для очищення та знезараження води можна ввикористовувати, за наявності, спеціальні фільтри, таблетки Акватабс.

Бережіть себе та будьте здорові!!!

Залишити коментар